Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Azt hinnénk, hogy...

2010.04.15

Azt hinnénk, hogy ha befizetünk egy hajóútra (nem kevés málnáért), akkor mindenből a legjobbat és a legextrábbat kapjuk. Ez sajnos nem mindig igaz. Ugyanis azok a csónakok akik büszkélkedhetnek 4és fél csillaggal vagy annál többel, azok sem használnak mindig elsőosztályú árukat. A hajók nagy százaléka kizárólag fagyasztott húsokat, halakat és különböző porokat használ ahhoz, hogy elkápráztassák vendégeiket.  Ez túlnyomórészt sikerül is, hisz az utasok nagy százaléka, a vendéglátáshoz nem nagyon értő vendégekből tevődik össze. Számomra furcsa és az elején visszataszító dolog volt az, hogy például hangzatos nevekkel ellátott ételeket kellett a vendégek elé tenni, és ehhez még jó pofát is kellett vágni. Mi, akik egyébként neves szállodákban és éttermekben dolgoztunk, ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy CSAKIS! kiváló minőségű húsok, halak és friss, sokak számára ismeretlen termékeket használjunk fel. Erről szól a mai kor VENDÉGLÁTÓIPARA, és meggyőződésem az is, hogy ez a jó irány!!! A különböző catering cégek ezt másképpen gondolják, amit most már persze értek is, hisz nem a szakma szeretete a legfontosabb számukra, mindinkább a PROFIT. Miről is beszélek? Van egy ember, akinek van egy csónakja. De nem tud vele mit kezdeni, mert nem ért a vendéglátáshoz és nem tudja azt megtölteni az év 320 napján. Ezért szüksége van valakikre, akik szervezik a különböző utakat és megtöltik vendéggel. Igen ám,de a vendéglátáshoz nem ért egy utazási iroda, ezért megkeres egy hozzáértő vállalkozást, aki ezt megoldja. Tehát 3 vállalkozás oldja meg egy csónak működését, ami annyit jelent, hogy mindenki málnát akar keresni lehet, lehetőleg kevés befektetéssel. Az első, aki a tulajdonos, adja a hajót, nem kevés pénzért. A második, aki üzemelteti és aki gyakorlatilag arra hivatott, hogy elkápráztassa a vendégeket, merthogy minden ami vendéglátás az ő reszortja. Sütni, főzni, takarítani, portaszolgálatot teljesíteni, árút beszerezni, mosogatni és persze mindig mosolyogni és kedvesnek lenni. A hajókon dolgozók 90!!!!!! százalékát ez a cég alkalmazza és fizeti. És ha jól belegondolunk, ez a dolognak a rákfenéje, hisz ezeken az embereken (rajtunk) múlik a másik kettő sikere is.Ezért van az, hogy mirelit áruk árasztják el a hajókat, amik néhol már majdnem konyhakész  állapotban érkeznek . Azt is tudom, hogy nem egyszerű a tárolás és a hűtés a hajókon, de nem gondolnám azt, hogy a "malacsült", ami sűrűn szerepel a hajók választéka között, vákuum csomagoltan érkezzen a hajóra, ugyanúgy, ahogy a Tescóban vásároljuk a húsvéti sonkákat. Vagy mondjuk a desszertek, fagyasztott előre megtöltött palacsinták és porból készült krémek, csoki mous, és társai. De találkoztam már fagyasztott töltött káposztával is. Ami mindig friss az kizárólag a zöldség és a gyümölcs. Ezek a catering cégek leszerződnek olyan vállalkozásokkal, akik egész évre biztosítják a termékeket, de a választékot nem mondanám nagyon szélesnek. Bizonyítja ezt az is, hogy az előző két hajómon majdnem megegyezett az étlap. Aztán beszéljünk a borokról is. Fóliába, majd kartonba csomagolt 1,3 és 5 literes kiszerelésben érkeznek, kb. 40 euró centes áron. Olyan mint nálunk a műanyag üveges tablettás bor. És nem a mi kreativitásunkkal van a baj, hanem ez a felhozatal és ez az olcsó! Merthogy a catering cég vállalja a legtöbb rizikót, azért, hogy sikeres legyen a vállalkozás. Az utazási iroda pedig diktál, merthogy ő hozza a vendéget és adja el az utakat. Ez borzasztó, hiszen olyan emberek vannak kihelyezve a hajókra (mint az utazási iroda képviselője), akik csakis a maximális vendéglátást hirdetik, ahhoz képest, hogy némelyik a pörköltet német specialitásnak ismeri. És ezek az emberek döntenek, sokszor olyanok feje felett, akik nélkül ők sem tudnának sikeresek lenni. De hát ez a mai trend a hajókon. Na nem mindenhol, hiszen azok a cégek akik adnak arra, hogy valóban kifogásolhatatlan szolgáltatást nyújtsanak, már megcsinálták a saját utazási irodájukat, catering cégüket és leszerződtek olyan beszállítókkal, akik ugyan drágábbak, de jó minőséget szállítanak. Sajnos ezek vannak egyenlőre kevesen és azt gondolom, ezeken a hajókon, egyszerűbb és zökkenőmentesebb is a munka, és ezeken a helyeken élhetjük ki mi magunkat igazán és nyújthatunk nagyon jó szolgáltatást. Merthogy Mi nem csak a pénzért csináljuk, hanem mert szeretjük és tudjuk csinálni. Sietek a többi élménnyel és beszámolóval!

Mindenkinek szép napot és jó szelet: Csaba.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.