Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A keletnémet precizítás!

2010.07.17

Úgy tudjuk, hogy a németek mindig precízek mindenben. Itt egy bizonyíték arra, hogy ez nem mindig van így. Az Arosa nevű hajókat német cég üzemelteti és németek a csúcsvezetők, beleértve a hotelmanagereket is. Az én főnököm is német, aki már dolgozott Maitre-ként (étteremvezető), tehát feltételezhetnénk, hogy ért hozzá és precíz is mindenben. Minden hónapban árú leltárt csináltak és mindannyiszor pozitív számok jöttek ki neki.Tehát németként azt mondhatnánk, hogy ez így van rendben. De hogyan kozmetikázta ki az eredményt akkor, amikor az étteremben dolgozó felszolgálók közül legalább 4! ember úgy kereste a pénzét, hogy nem ütötte be az italok egy részét, hanem "lemutyizta" a kedves vendéggel. Hogy is lehet ezt csinálni amikor a vendég nem fizet azonnal, hanem az út végén. Elmondom most. A kedves vendég megrendeli az italát és ezt a gépen az ő névre kiállított kártyájáról kellett lehúzni, ami a központi számítógépen azonnal megjelent. A rutinosabbak azt csinálták, hogy először felmérték a vendéget, beszélgettek vele, érdeklődtek, hogy tetszik neki az utazás és ebből azonnal kiderült az is, hogy lehet e vele "mutyizni". Ez arról szólt, hogy nem lett beütve a gépbe az itala hanem a vacsora végén a mondjuk 30 eurós borért csak egy 20 ast fizetett kp-ban a felszolgáló kezébe. Zsolti nevű felszolgáló kolléga ezt még meg is bonyolította kicsit. Azt csinálta, hogy a felszolgált ital után azt mondta a vendégnek, hogy ezt az ő számlájára fogyasztotta a vendég. Ettől persze teljesen el voltak ájulva. Meghívott a pincér egy italra, ez nem semmi. Ezt többször megcsinálta pár vendégnél. Tehette ezt, mert a pultba beszóltál, hogy 5 sör, és már kaptad is. Anélkül, hogy megkérdezte volna bárki is, hogy be van e ütve. A vendégek reakciója erre minden esetben kp borravalóban mutatkozott meg, ami Zsolti esetében a saját elmondása szerint heti kb. 50 euróra rúgott. Ehhez még hozzászámolom a "mutyit", plussz a vendégtől kapott napi frankó jattot és a közösen kapott jattot is. Így egy rutinos pincér heti 350 és 450 euró között tudott pénzt csinálni magának. És ahogy már írtam, ezt legalább 4 pincér csinálta minden héten és a leltár mégis mindig tökéletes volt. Hogy lehet ez? Úgy, hogy azok a vezetők, akik arra voltak hivatottak, hogy elszámoltassanak azok erre alkalmatlanok voltak, vagy saját maguk is mutyiztak. Egy hónapos ottlétem alatt ennek nem néztem utána tüzetesen, de azt gondolom, hogy nem értettek hozzá és inkább a kozmetikázást vállalták. Azért gondolom ezt, mert a hotelmanager asszony inkább figyelt a napi alkohol szintjére mintsem a leltárkészletre, az Alex néven elhíresült  "asszisztens" pedig nem ért hozzá, csupán nyalizik a piás főnökasszonyának és így jól megvannak ők ketten. Írok még a konyha precízitásárol is, de most csomagolok, mert holnap beszállok az új csónakba, amiről persze ismét beszámolok.

Szép napot, és jó szelet mindenkinek!

Csaba

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.